KULTURNO NASLJEĐE

GRAD KOJI ŠAPUĆE POVIJEST

Četiri carstva, tri kraljevstva, tri svjetske religije

 

Jajce je jedan od posebnih bosanskih gradova koji već na prvi pogled priča o povijesti. Brojni sačuvani materijalni povijesni izvori svjedoče o bogatim povijesnim zbivanjima na ovom području.

Jajce je grad bogate kulturne baštine i velikog turističkog značaja, nosi status muzeja pod otvorenim nebom. Prirodne ljepote – rijeka Pliva s vodopadom, Veliko i Malo Plivsko jezero nadomak grada, okolne planine bogate šumom, ljekovitim biljem, rudama, livade prekrivene najrazličitijim biljnim vrstama – uistinu su veličanstvene.

Tvrdjava Jajce

TVRĐAVA

Već pri dolasku u Jajce, prvo što ugledate je tvrđava iz 13. stoljeća smještena nad gradom, srednjovjekovne zidine i stare bosanske kuće.

Jajačka tvrđava, obzirom na svoju poziciju, dominira nad gradom i srednjovjekovni je “čuvar” grada Jajca.

Unutar tvrđave smještena je barutana, a sam prostor idealan je za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija.

Od 2018. godine jajačka tvrđava je domaćin “Dana srednjovjekovlja” u Jajcu.

TORANJ SV.LUKE

Crkva svete Marije sa zvonikom sv. Luke (za vrijeme osmanske vladavine pretvorena u Fethija džamiju) jedan je on najznačajnijih povijesnih spomenika u Jajcu.

Sam zvonik sv. Luke jedan je od najbolje očuvanih gotičkih zvonika na ovim prostorima, te sa visinom od 23,15 m zaista djeluje impozantno.

Ono po čemu je crkva sv. Marije prepoznatljiva jeste činjenica da je u njoj 1461. godine, papinskom krunom iz Rima okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Toranj sv. Luke
Katakombe

KATAKOMBE

Misteriozne katakombe uz sebe vežu brojne legende. Nalaze se pod zemljom, uklesane u živu stijenu, a predstavljaju hram i podzemnu grobnicu posljednjeg bosanskog kralja.

Katakombe se nalaze unutar gradskih zidina. Moćni vojvoda Hrvoje Vukčić Hrvatinić dao je nalog da se isklešu katakombe kao mjesto posljednjeg prebivališta vojvodske obitelji Hrvatinića.

Prostor katakombi podijeljen je u dvije etaže, s najnižom tačkom 9 metara ispod zemlje.

Zanimljiv je podatak da je za vrijeme Drugog svjetskog rata u ovome prostoru boravio Josip Broz Tito sa najbližim suradnicima.

HRAM BOGA MITRASA

Hram boga Mitre, izdubljen u stijeni, najstariji je spomenik u Jajcu i potiče iz 3. stoljeća.

Jajački mitrej otkriven je sasvim slučajno 1939. godine, nakon čega je stavljen pod zaštitu.

Karakterizira ga reljef na kojemu je uklesan čin prinošenja žrtve (bika), nepobjedivom indo-iranskom bogu Sunca Mitri, čiji je kult bio raširen po svim provincijama Rimskog carstva.

Hram Boga Mitrasa
Dzamije Esme Sultanije

DŽAMIJA ESME SULTANIJE

Džamija Esme Sultanije u Jajcu najznačajniji je spomenik islamske kulture u ovome gradu.

Džamija je sagrađena 1762. godine i jedna je od svega dvije džamije u BiH koje je dala sagraditi žena.

Prema legendi, Esmi Sultaniji koja je teško obolila, rečeno je da će ozdraviti ukoliko sagradi džamiju na mjestu gdje se jedna rijeka ulijeva u drugu.

Sultanija je izabrala upravo Jajce, džamija je sagrađena svega 150 metara od poznatog jajačkog vodopada,  ali ona nažalost nije ozdravila.

DOM AVNOJ-a

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu zauzima posebno mjesto u povijesti grada, ali i bivše Jugoslavije.

Naime, u tadašnjem sokolskom domu, 29. i 30. novembra 1943. godine održano je II zasjedanje AVNOJ-a na kojemu su postavljeni temelji državnosti Jugoslavije.

Deset godina kasnije, zgrada je pretvorena u muzej, što joj je i današnja namjena.

Pored autentične postavke sa Drugog zasjedanja, u galeriji Muzeja moguće je vidjeti i stalnu postavku slika Božidara Jakca.

Muzej II zasjedanja AVNOJ-a godišnje posjeti oko 15.000 turista.

AVNOJ Jajce
Etno muzej Jajce

ETNO MUZEJ

Etnografski muzej u Jajcu smješten je u zgradi nekadašnje Osnovne škole sagrađene u vrijeme austro-ugarske manarhije.

Sam muzejski prostor podijeljen je u tri dijela: Bosanska soba, odjeljak sa starim predmetima i prodajni prostor, a muzej je za posjete otvoren cijele godine.

Pored spomenutog, na spratu muzeja izložena je i minerološko-petrografska zbirka.

U zgradi Etno muzeja smještena je i Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca.