PRIRODNE ATRAKCIJE

GRAD KAMENA, SVJETLOSTI I VODE

Mjesto gdje majka priroda nije štedjela

 

Doista su rijetka mjesta koja se mogu pohvaliti brojnim prirodnim bogatstvima na relativno malom geografskom području kakvo je Jajce.

Priroda je ovome bosansko – hercegovačkom dragulju nesebično podarila vodena, šumska i planinska bogatstva, koja kreiraju nesvakidašnji pejzaž, ostavljajući posjetitelje i putnike namjernike bez daha.

VODOPAD

Rijetko koji grad ima takvu kombinaciju prirodnih i kulturno-historijskih atrakcija na malom području.

Ipak, ono što Jajce čini prepoznatljivim u svijetu svakako je 21 metar visok vodopad, jedan od 12 najljepših u svijetu i jedini u svijetu u samome središtu grada.

Osim što plijeni svojom ljepotom, privlačeći više od 60.000 turista godišnje, jajački je vodopad domaćin manifestacije „Skokovi sa vodopada u Jajcu“, koja se ubraja u jednu od najatraktivnijih u BiH i regionu.

PLIVSKA JEZERA

Plivska jezera u koja se ubrajaju Veliko i Malo jezero nastala transformacijom rijeke Plive spadaju u najveće prirodne hidroakomulacije u Bosni i Hercegovini. U mnogim aspektima ovaj prostor predstavlja jedinstveno područje u Bosni i Hercegovini. Područje Plivskih jezera uživa zaštitu kao Nacionalni spomenik Bosne i Hecegovine od 2007. godine.

Inače ova jezera su bila domaćin velikih svjetskih i evropskih takmičenja u kajaku i kanuu na mirnim vodama, a 2015. godine na Velikom Plivskom jezeru održano je Svjetsko prvenstvo u fly fishingu. Vode Plivskih jezera pružaju maksimalne uslove za treniranje kajakaša, kanuista i veslača.

RIJEKA PLIVA

Izvor Plive javlja se u sjeveroistočnom podnožju Vitoroga, na visini od 481 m. Dva izvora su bliska a treći se javlja 400 m prema sjeveru i stvara izvanredan prizor. Temperatura vode je od 8-10 stepeni Celzijusa.

Obilje vode, koja izvire iz krečnjaćkih njedara i to tiho, bešumno, sa udaljavanjem od izvora povečava brzinu postajući pjenušava.Miris cvijeća i zelenila, čistoća zraka i konačno, nevjerovatna bistrina vode su neponovljivi.

RIJEKA VRBAS

Rijeka Vrbas u područje općine Jajce ulazi na jugu kod Draganovaca, dok izlazi iz općine na sjeveru gdje je općina Jajce na liniji razgraničenja sa općinom Mrkonjić grad.

Dužina toka kojim se ova rijeka pruža kroz općinu Jajce je oko 62 kilometra i teče prvo kroz kanjonastu dolinu sa klisurama te nekoliko proširenja kao u području Vinca, Skela, Prudi. Pliva se ulijeva u Vrbas u samom centru grada Jajca, gdje stvara sedronosni vodopad.

Vrbas ima odlične uvjete za bavljenjem splavarenjem, kajakom, ili raftingom. Iako za sve ove rekreativne i sporstske oblike turizma ne postoje prikladni uvjeti u samoj općini Jajce nego izvan nje na sjeveru, dostupnost je odlična tako da je sastavni dio turističke ponude Jajca.

RIJEKA UGAR

Ugar je desna pritoka Vrbasa. Izvire pod obroncima Vlašića i u velikom padu dubi kaskadno korito, stiješnjeno kamenim blokovima, sabirući usput vode iz mnoštva potoka, vododerina i planinskih vrela.

Tu, u svom gornjem toku, sa svakim novim kilometrom koji rijeka prođe u svom izlomljenom toku, Ugar kao da se nadima, bubri i širi u sve većim virovima, u čijoj pjeni i zelenim bentovima utočište nalazi ugarska pastrmka, svijetle, gotovo srebrnkaste pigmentacije, posute peludom malih oranž tufnica. Društvo joj prave valjkasti pijori zlatastih trbuščića i pokoji mramorisani pešić, što često završi u čeljustima kao iskri brzih pastrmki.

MLINČIĆI – VODENICE NA PLIVI

Svega pet kilometara od središta Jajca, između Velikog i Malog Plivskog jezera, na sedrenoj barijeri izgrađene su plivske vodenice, koje se u Jajcu popularno nazivaju i mlinčići. Devetnaest vodenica – sojenica pokrivenih šindrom izgrađene su od hrastovog drveta prije više od četiri stotine godina.

Poredani jedan do drugoga, a bistra Pliva između njih, i danas prkose vremenu. Zbog prirodne, povijesne, arhitektonske, geološke i naučne vrijednosti Kulturni krajolik-Plivska jezera sa kompleksom vodenica (mlinova) na rijeci Plivi godine 2009. proglašen je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Prirodne atrakcije - Mlinčići Jajce

PLANINE

Grad Jajce je okružen lancem srednje visokih planina (Ćusine, Bukovica, Hum, Dnolučka planina, Kik i Ranče), obrasle bjelogoričnim i crnogoričnim šumama prošaranim planinskim livadama i pašnjacima. U planinama se nalaze hladne i zdrave vode kao i veliki broj potoka i rijeka (Komotinski potok, Šedinac, Lučina, Raševik, i Rika). Na ovim rječicama su mnogi brzaci, virovi, slapovi i kaskade.

Pored uređenih pješačkih staza boravak u jajčkim planinama olakšava nekoliko lovačkih koliba koje stoje na raspolaganju posjetiocima planina, a pored prirodnih ljepota ove planine krase i spomenici bliže i dalje prošlosti: srednjovjekovne nekropole stečaka, srednjovjekovni gradovi (Vinac i Komotingrad) kao i veliki broj vjerskih objekata: crkve, kapelice, džamije, turbeta.