SPORT I REKREACIJA

OTKRIJTE AVANTURISTU U SEBI

Aktivni odmor za prave avanturiste

 

Doista su rijetka mjesta koja se mogu pohvaliti brojnim prirodnim bogatstvima na relativno malom geografskom području kakvo je Jajce.

Priroda je ovome bosansko – hercegovačkom dragulju nesebično podarila vodena, šumska i planinska bogatstva, koja kreiraju nesvakidašnji pejzaž, ostavljajući posjetitelje i putnike namjernike bez daha.

SKOKOVI S VODOPADA

Tradicionalni skokovi s vodopada u Jajcu međunarodna su manifestacija koja se pod pokroviteljstvom Općine Jajce tradicionalno održava u augustu/kolovozu.

Posljednja, sedrena kaskada rijeke Plive čini veličanstven 17 metara visok vodopad, što skokove s jajačkog vodopada ubraja u jednu od najatraktivnijih turističko-sportskih manifestacija u regionu.

Na skokovima učestvuje oko 30 profesionalnih skakača iz Bosne i Hercegovine i regiona, a na skokovima 2016. godine revijalni skok izveo je višestruki svjetski prvak u Red Bull Clift diving Orlando Duque.

Prva tri najbolja skoka ocijenjena od strane stručne komisije osvajaju pehare i prikladne nagrade.

RAFTING

Vrbas zbog svoje vodene snage pruža mogućnosti za teže vrste raftinga. Od 2007. godine klub ekstremnih sportova „Rafting klub Jajce“ za sve avanturiste organizira rafting regatu na Vrbasu.

Regata se tradicionalno održava sredinom mjeseca juna / lipnja, a polazi od mjesta Torlakovac i završava kod vodopada u Jajcu.

Program obuhvata transport, profesionalne skipere, svu potrebnu opremu i zagarantovano dobru zabavu.

U ponudi je i rafting na rijeci Plivi. Staza se pruža od mjesta Pljeve kod Šipova do Velikog Plivskog jezera.

Rafting Jajce
Sport u Jajcu - Jajce hostel

BICIKLIZAM

Staze oko Plivskih jezera pružaju mogućnost brdskog i cestovnog biciklizma u prelijepom prirodnom ambijentu.

Staze koje vam preporučavamo su sljedeće:

Staza 1: dužina staze je 6,5 km, a vodi od centra grada do uključenja na magistralni put M5. Na ovoj relaciji ćete uživati u pogledu na Veliko i Malo Plivsko jezero, srednjovjekovne mlinčiće i prelijepe slapove rijeke Plive.

Staza 2: dužina staze je 21km, a ova staza jednim dijelom vodi preko makadamskog puta, među lokalnim stanovništvom poznatog kao “pruga”. S lijeve strane nalazi se brdo “Ćusine”, a s desne smaragdno zelena Plivska jezera. Ruta će vas odvesti do općine Jezero.

PLANINARENJE I ALPINIZAM

Okolicu Jajca okružuju naizmjenično pašnjaci i planine obrasle bjelogoričnim i crngoričnim šumama. Planine poput Ranča, Dnolučke planine, Huma, Ćusina i drugih idelana su izletišta za istinske ljubitelje prirode.

PD “Ćusine”  i klub “Prijatelji prirode” aktivno organiziraju izlete u prirodu i nude usluge stručnog vođenja kroz planinarske staze.

Skoro sve staze koje vode do najatraktivnijih lokaliteta jajačke okolice dobro su obilježene i međusobno povezane, i kao takve nude mogućnosti za laganija planinarenja.

Najviši vrhovi pak postaju pravi izazov za odane alpiniste.

SPELEOLOŠKA ŠETNICA

Speleološka šetnica se nalazi na Dnolučkoj planini udaljenoj od Jajca 26 kilometara. Šetnica obilazi 6 špilja i ponora, slikovite pašnjake Džumuševice, Sirokosa i Luške.

Uz nekoliko klupa i stolova uz trasu pješačenje je ugodnije i doživljaj potpuniji,  dok uz šetnicu nalazimo veliku raznolikost biljnog pokrova i krajolika, kao i jestivo, aromatično, čajno i ukrasno bilje i jestive gljive.

Šetnica nudi neograničene mogućnosti laganih šetnji, vožnje bicikla, skijanja u zimskim uslovima, botaniziranja, prikupljanja ljekovitog bilja i gljiva, foto safari, speleološka istraživanja i druge vidove aktivnog boravka u prirodi.

RIBOLOV – FLY FISHING

Rijeka Pliva, Plivska jezera i rijeka Vrbas pružaju idealne uvjete za sportski ribolov. U ovim vodama obitava 26 vrsta riba. Pliva je bogata pastrmkom, lipljenom, šaranom, linjakom, somom te drugim vrstama, dok u Vrbasu obitavaju potočna pastrmka, mladica, lipljen, škobalj, mren i klen.

Zanimljivo je da se u različitim dijelovima toka rijeke Plive, pojavljuju i različite vrste ribe, te da je tok od samog izvora, pa do ušća u Veliko jezero, stanište autohtone potočne pastrmke zlatovčice.

Ambijent rijeke Plive, specifična boja vode i bogatsvo ribom, idealni su za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja, zbog čega je Jajce 2015. godine bilo domaćin 35. Svjetskog prvenstva u mušičarenju.

SKIJANJE

Grad Jajce je okružen lancem srednje visokih planina, od kojih je najviša Ranča sa visinom od 1433 metra.

Upravo na ovoj planini smješten je Ski centar “Ranča” od Jajca udaljen svega 15-ak kilometara. Skijaški centar opslužuje 1 SKI lift (vučnica) na 3 skijaške staze.
Staze su opremljene sustavom umjetnog zasnježenja staza te rasvjetom za noćno skijanje.

U okviru skijališta za smještaj gostiju na raspolaganju je jedan motel.

Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažirati instruktore škole skijanja.